csütörtök, július 21, 2011

Modernizált Kalasnyikov: AK-63 MF

E hétfőn Szolnokon az amerikai katonai segély (a hogy mit is tartalmazott a 10 millió dollárnyi segély, milyen fegyvereket kaptunk arról itt) mellett ismét bemutatták a modernizált AK-63 MF-t.

Röviden a történetről visszamenőleg annyit, hogy (szigorúan nem megerősített információk) a HM-nek annak idején nem sikerült megoldani a AK-63-as modernizációját. Politikai lobbi, hadiipari lobbi, vagy bürokratikus bénázás már nem emlékszem pontosan az okra, de lényeg, hogy végül az modernizálás kérdését kiadták a NAMSA-nak, a NATO beszerzési szervezetének.

A magyar kísérlet kudarcai közé tartozott, a Magyar Nemzet információi (Indexen keresztül) szerint a tesztlövészeten a két cég (Báthory Épszolg Kft és Combat Kft) fegyverei szétestek: Illesztési problémák miatt már kétezer lövés után fel kellett függeszteni a modernizált Kalasnyikovok haditechnikai ellenőrző vizsgálatát - írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a fegyverek tízezer lövés után darabokra estek volna, és ezt a Magyar Honvédség főtisztjei is elismerték a parlament honvédelmi bizottságának hódmezővásárhelyi kihelyezett ülésén. A honvédelmi tárca módosításokat és javításokat kért a gyártótól, amelyek után vélhetően folytatható a tesztelés. A lap ugyanakkor úgy tudja: a szaktárca nem zárkózik el attól se, hogy a Kalasnyikovok felújítása helyett mégis új fegyvereket vásároljanak a honvédségnek

Jellemzően a HM kusza kommunikációjára, korábban elutasították a új fegyverek beszerzését a modernizáció javára, itt meg arról nyilatkoztak, hogy mégis inkább új beszerzés.

Azóta hallottam, hogy valójában csak az egyik cég fegyvere kezdett szétesni, de mivel őt akarták kihozni győztesnek, a tendert inkább leállították így. A dolog szépséghibája, hogy volt aki szerint a Épszol-t, volt aki szerint a Combatot akarták kihozni győztesnek (ill. a másik fegyvere esett szét).

A Kalasnyikov.hu a Batori Épszol vezetőjére hivatkozva azt mondja, hogy nem estek szét a fegyverek: Szép Ferenc elmondása szerint az egyébként jó SOPMOD jellegű sínrendszert a másik cég két oldalirányú csavarral is rögzítette, ezeket a 2000 lövés utáni rendes tisztításhoz való szétszedés után már nem tudta visszacsavarni, emiatt állt le a vizsgálat.

A fő felháborodás persze az volt, hogy a HM előzetesen 7700 AK-63-as modernizációját tervezte és erre 7,2 milliárdot szántak 2008-2014 között. Ez volt a Gépkarabély Modernizációs Program. A Vastagbőr blog annak idején megemlékezett erről, így lett ebből az egészből talán hír. Hála nekik archiválva van a HM akkori hivatalos tájékoztatása is, érdemes elolvasni.

Mit tudunk idáig? (Szigorúan nem hivatalos vagy pontos kronológia, részben infok alapján, részben spekulatív)
- 2008-ban hat éves program indul a AK modernizálására
- 2009 márciusában megtudjuk, hogy 7700 darabról lesz jó, tervezett költség 7,2 milliárd
- 2009-ben először 110 darab AK terveznek modernizálni, hogy aztán azokat kipróbálják és utána szülessen további döntés
- 2009 májusában kiderül két cég versenyzett a megrendelésért, ám a hírek szerint a próbán a fegyverek szétestek, vagy nem estek szét, de leállították a próbát.
- 2009 májusából az indavideo egy riportot közöl egy HM-es objektumból, ahol egy bajszos tiszt három különböző modernizált Kalasnyikovot prezentál. Hol, mikor, milyen alkalomból történt ez? Ki a katonatiszt? Kinek a Kalasnyikovjait látjuk? A kis anyagból mindez nem derül ki.
- Sokáig nem tudunk meg semmit
- 2010 elején (vagy 2009 végén?) az ügy átkerül a NAMSA-hoz, aki a HM kérése, specifikációja alapján kiírja a pályázatot (ezt mondták). A specifikáció kb ez volt:
Collapsible M4 style butt stock. Rear pistol grip. Universal tactical-sling. Modified safety lever. Flash hider. Complemented spare parts and instruments. 40×46 mm Under Barrel Grenade Launcher. 1x red dot optical sight with 3 times magnifying add-on module. IR and visible Laser Target Pointer and Illuminator module. Other instruments and accessories
- 2010 márciusában a NAMSA a Combat Kft, a korábbi egyik indulót, hozza ki győztesnek, 1500 fegyver modernizálásra szerződve
- 2010 második felében gondolom a Combat Kft elkezdi a prototípusok elkészítését a próbákra.
- 2010 őszétől megkezdődnek a próbák a fegyverrel, lőnek vele 15000-t, a gránátvetővel, 200-300-t, a fegyver működik.
- 2010 októberében megdicséri valaki, aki kipróbálta, és azt írja róla az MH megsemmisült fórumon: A modernizált AK legutolsó,és állítólag elfogadott verziója nagyon jól sikerült!! Volt szerencsém kipróbálni. A sínrendszer fémből van,és nem csak a mellső markolat minden oldala,és a gázdugattyú vezető lett sínezettre kicserélve,hanem a fegyver bal oldalán az infrabakra is szereltek egy,a tokfedél fölé hajló sínezett konzolt. Betolható, 6 fokozatban állítható amortizátoros,M-4 stílusú válltámaszt kapott a fegyver.Semmi magyar "fejlesztés",végre megvették a kész,kipróbált,bevált eszközöket. Rátettek egy Aimpoint red-dot sight-ot,elé egy 3x-os nagyítású,szintén Aimpoint "távcsövet",ami nemcsak levehető,hanem oldalra le is hajtható. Ergonómiailag kiváló hátsó markolatot kapott,és egy bipoddal ellátott mellső markolatot. Gránátvető: A német AG-36 került a fegyverre,olyan kialakítással,hogy pár mozdulattal le lehet szerelni,és egy kiegészítő válltámasszal -önálló fegyverként lehet alkalmazni. De van még a fegyveren látható és nem látható tartományban dolgozó,NVG kompatibilis lézer, hatékony lángrejtő/csőszájfék,stb.. A fegyver így átalakítva nagyon jó lett,és a súlya sem lett nagy.Nem úgy,mint a korábbi változatoknak... Ezzel a felszereléssel az 1,5M Ft nem is olyan sok... (Python2401, 2010.10.04. 60574 hozzászólás)
- 2010 novemberében megjelenik az első nyilvános fotó (tudtommal), amelyen a köztársasági elnök előtt van a fegyver.
- 2011 elején megkezdődik az első 130-140 AK-63 MF-nek nevezett fegyver legyártása. Első körben ennyit rendelt meg a Honvédség. Az összeg, hogy mibe került, ismeretlen.
- 2011 elején a HM vagy a honvédség átveszi az első fegyvereket és megkezdődik azok kiosztása.
- 2011 nyarán a 130-140 AK-63 MF-ből felszerelik a KMCS és az OMLT állományát (kb max 20+50 fő), a maradék a következő PRT váltásának a force protection századához került. Tekintve, hogy többen vannak mint a maradék AK-63 MF, egyes szakaszok még a régi fegyverrel mennek ki.
- 2011 július 18-án a fegyvert ismét bemutatják a sajtónak, senki sem fogja megkérdezni, hogy
1: Hány fegyvert modernizáltak végül pontosan?
2. Mennyibe került ezeknek a fegyvereknek a modernizálása?

A kronológiát bárhol lehet pontosítani.

Még annyit hozzá kell fűzzek, hogy nem minden AK-63 MF néz ki ugyanúgy. Bár ezt a részét értem legkevésbé (hiába magyarázták már el féltucatszor), a gránátvető és a IR and visible Laser Target Pointer and Illuminator module nem lesz mindegyiken rajta, ha jól emlékszem. A távcső az igen, meg a 3 szorozó optika is. Ez a rész zavaros volt.

Summa summarum: A program 2008-ban indult el, és 2011-ben jutottunk el oda, hogy a katonák vihetik a misszióba a fegyvert. Ez a négy év még elfogadható lenne, ha csak úgy modernizálgatnánk a fegyvert, de úgy, hogy közben valakiknek akár az életük is múlhatott/múlhatna egy megnövelt képességű fegyveren Afganisztánban, háborús helyzetben, szóval ez így nagyon gáz. Nem személyi felelősök kellenek, hanem a HM-nek azt kellene megvizsgálnia, hogy milyen akadályok voltak a pályán, hogy ez ennyi ideig tartott. Mert úgy tűnik amikor a NAMSA-hoz került az ügy onnantól egy év alatt leszaladt az egész, a kiírástól a fegyverek kiosztásáig. Talán azt kellene kitüntetni, akinek eszébe jutott a NAMSA.

A gránátvető végük Heckler and Koch lett.






kedd, július 19, 2011

Líbia felkelők nyomulása

Van abban valami véletlen, ha két magyar napilap ugyanaznap közöl interjút a líbia magyar nagykövettel? Ritkák az ilyen interjúk a magyar sajtóban, de hogy egy napra essen a kettő, az még ritkább. Ez nem baj persze, csak ilyenkor már hajlamos vagyok profi kommunikátorok kezét látni a dologban. Ez a tudatosság meglepne, de még jobban örülnék neki.

OK. Mit történt? A hétvégi Magyar Nemzetben is volt egy interjú tehát a Marton Béla nagykövettel Tripoliból. Csak hát az MNO nem rakja fel a netre, ennyi a hátránya.

A interjú mellett volt egy MTI hír is, ami az előző poszt írásakor elkerülte a figyelmemet. Múltkor azt írtam, hogy Isztambulban valami NATO találkozó lehetett, ahol Clinton asszony bejelentette, hogy az USA elismeri a felkelőket.

Elolvasva a Nemzetet (ez egy MTI hírm itt is ott is ugyanaz) is világosabb lett valahogy: nem csak az USA, hanem a nemzetközi összekötő csoport (International Contact Group) ismerte el. Ebben a csoportban sok ország van, EU-s és arab is. A lényeg, mint múltkor is írtam, a befagyasztott Kaddhafi pénzek átutalása lehet.

A pénzeknél maradva, most olvasom, hogy a felkelők Brega városban vannak, amely az egyik fontos olajfinomító és kikötő. Állítólag 3000 kormánykatona védi, meglátjuk kitartanak-e. Nyilvánvaló, ha elesik a város, az egy újabb szög lesz Kaddhafi koporsójában.

Közben már vannak képek a líbiai szabad légierőről is. Van legalább két Mig-21bis-ük, egy Mig-21UM kétüléses. Ezekkel már repültek és most képek érkeztek arról is, hogy Bae 146-os civil repülőgép szált le egy alkalmi reptéren Tripolitól délre egy sima 2X1 sávos főúton. Ez a sztori és a fénykép is David Cenciotti blogján keresztül jött.


A szerzőnek kérdése egyébként jogos, hogy most akkor a NATO repüléstilalmi tevékenysége mindkét félre vonatkozik, vagy csak a Kaddhafi erőkre. Elvileg mindkettőre, de hát a gyakorlat más mutat. Egyébként úgy hallottam, a tengeri blokáddal is ez a helyzet.

Jaaa és még egy cikk. Marton Peti talált egy érdekes Economist cikket a francia hadsereg, a francia elnök szempontairól. A lényeg (nekem) a francia fegyveres erők három háborúban teszik oda magukat (Elefántcsontpart, Afganisztán, Líbia) és ez sok nekik. Líbiáról konkrétan ott van Péter fordítása.

hétfő, július 18, 2011

Az amerikai segély részletei (HMMWV, éjjellátók és egyebek)

Ma van a amerikai segély bemutatása és átadása Szolnokon.

Hála a blog olvasóinak néha egészen értékes dolgokat kap az ember. Egyik olvasóm elküldte azt a linket, ahol a segély elfogadásakor pontosan leírták mire fog menni a 9,98 millió dollár. Mire és mennyiért. A dokumentum itt található. Mi pedig a kilencedik oldalon.


A Humweek értéke tehát kb 3 millió dollár, ezenkívül még kapunk 107 db kütyüt (valaki legfordítaná szép magyarra, hogy a AN/PEQ-2 és a AN/PVS-14 mit takar). Ezek gondolom a fegyverekhez kellene, annyi világos, amivel éjszaka is lehet harcolni. Elsőre azt gondoltam, hogy lehet ezek a új AK-63 MF-hez mentek, de aztán arra gondoltam, nem. Ezeket is a 34-es Bercsényiek kapják, azoknak meg vannak M-4-eseik.

Igazából ezt szeretem az USA-ban. A transzparenciát. Itthon talán sose mondták volna meg, hogy mi mennyibe kerül, és talán azt sem, hogy mennyi jött belőle ( a kütyükre gondolok.)

A dokumentumhoz alján van apróbetűs rész, hogy a tételek még változhatnak a körülmányektől függően. Ez csak azért érdekes mert sem az M2-es ről sem a M19-esről nincs szó. Lehet persze, hogy azokat a kormány/HM külön szerezte be, vagy valamelyik tétel rovására inkább ilyenek érkeztek.

Ha érkeztek egyáltalán. Ma van a sajtótájékoztató, vagy kiderül vagy nem :)

péntek, július 15, 2011

AK-63MF és új Humweek a honvédségben

Ma péntek van, majd valamikor a hétvégén felrakom ezt a posztot.
Hétfőn Szolnokon az amerikai nagykövetasszony átadja az idén ősszel megítélt amerikai segélyből vásárolt fegyvereket, technikát. A Havaria Press ma ezt írja:

Tizennégy darab HMMWW típusú páncélozott járművet ad át az amerikai nagykövet a honvédségnek, jövő hétfőn, a szolnoki helikopter bázison- értesült a HavariaPress. Az amerikai kongresszus 9.98 millió dolláros keretet szavazott meg a közelmúltban a Koalíciós Támogatási Alap (Coalition Support Fund) terhére, amely összeget a magyar különleges műveleti képességek fejlesztésére használnak föl. Az összeget szeptember 30-ig használhatja fel a magyar fél páncélozott, többfunkciós járművek, éjjellátó készülékek, harcászati rádiók, számítógépek beszerzésére, valamint rögtönzött robbanóeszközök elleni kiképzésre. Ennek keretében, jövő hétfőn, az amerikai nagykövet tizennégy darab HMMWW típusú páncélozott járművet ad át Hende Csaba honvédelmi miniszternek, a 86. Szolnok Helikopter Bázison. Az ünnepélyes átadások lesz statikus bemutató, dinamikus lövészeti bemutató M-4 és AK 63MF gépkarabéllyal, valamint P9RC pisztollyal.


Az egészben az a szép, ez jellemzi a magyar újságírás színvonalát (ez is, hogy fair legyek), hogy a Havaria Press nem csinált mást, mint lehozta a HM médiának szóló meghívóját, szinte szó szerint, kicsit áttördelve, átszerkesztve a szöveget. Így aztán könnyű hírszolgálatnak lenni. Amit kihagytak a fiúk az a program a legérdekesebb része:
11.05 statikus bemutató (a missziós feladatok során alkalmazott fegyverzettechnikai eszközökkel)
11.20 dinamikus lövészeti bemutató (M-4 és AK 63MF gépkarabéllyal, valamint P9RC pisztollyal)
11.45 Hende Csaba honvédelmi miniszter kipróbálja a M4 típusú gépkarabélyt

A HM meghívó egyébként meglepően informatív volt, mert egyből megvilágította, hogy milyen forrásokból és milyen keretekből történt a beszerzés. Remélem a szolnoki bemutatón egy kicsit specifikusabb lesz a tájékoztatás, hogy pontosan milyen tételeket mekkora mennyiségben szerzett be a honvédség.

Megpróbáltam megkeresni a blogon az április bejelentést. A HM honlapjának sikeres átszervezése miatt természetesen az eredeti hír nincs már meg. Nagy mázli, hogy az art of war annak idején szó szerint átvette a hírt (eszméletlen mennyiségű információ semmisült meg a hm.gov.hu leállításával még akkor is, ha a regiment.hu-ra egy csomó minden át lett mentve. Ezért nincsen múltja, emlékezete a honvédségnek (sem) )

Közel 10 millió dolláros haditechnikai csomagról döntött 2010. április 28-án az amerikai törvényhozás. A páncélozott HMMWV terepjárókat, éjjellátó készülékeket, rádiókat és katonai számítógépeket tartalmazó támogatást a Magyar Honvédség a jövő évben kapja meg. Az amerikai hozzájárulás keretében az Afganisztánban szolgáló magyar katonák számos olyan eszközt, valamint kiképzést kapnak, amelyek tovább növelik a magyar kontingens biztonságát a műveleti területen, hatékonyan elősegítik az afganisztáni újjáépítés biztonságosabb megvalósítását, hozzájárulva az afgán kormányzati intézmények mihamarabbi stabilizációjához.

Hétfő jelentősége abban áll, hogy végre lesznek HMMWV járművek a honvédség saját birtokában. A sofőrök nem csak kint találkoznak vele a kölcsönbe kapott darabokkal, hanem már itthon is. Igen, nyilvánvaló, hogy MRAP-ből is kellene, de ez is nagy eredmény. Mit mondjak óriási.

Érdekes lenne tudni, hogy ez melyik verzió a HMMWV-ből. A magyarok kint sokáig a 1114-es verziót használták, amit még Irakból hoztak át majd adtak kölcsön az amerikaiak. Ezek nagyon elhasznált gépek voltak, sok volt velük a probléma, a meghibásodás. Talán egy éve érkeztek meg az újabb 1151-ös verziójú HUMMWV-k. (itt egy részletes táblázat és leírás a HUMMWV különböző típusairól.)

Nem tudom itt kerülnek-e bemutatás, de állítólag beszereztünk M2-es gépfegyvert és M19-es gránátvetőket is. Vagy az egyiket? Nem vagyok biztos benne, de ha igen, talán ezek is bemutatásra kerülnek.

És ismét bemutatják a AK 63 MF-et. Erről is akartam írni, de ez a poszt már túl hosszú, így majd a következő posztban összeszedem mindazt, amit megtudtam az előző poszt óta.

csütörtök, július 14, 2011

Líbiai konfliktus és a magyar EU elnökség - FRISSÍTVE

### Ide minden elé beteszem a legfrissebb hírt: A Népszabadságban van egy villáminterjú a líbiai magyar nagykövettel Marton Bélával + mögötte egy rövid beszámoló a legutóbbi NATO megbeszélésről. Ott az USA bejelentette, hogy elismeri az átmeneti kormányt, így az általuk lefoglalt pénzek mehetnek Bengháziba (nagyon fontos, mert mindkét fél pénzhiányban szenved), illetve a kérdésben örök aktív Törökország rendezési tervet készít elő a nyomás fokozására.

A Külügyi Intézetben megjelent egy nagyon jó elemzés, kollégám Rózsa Erzsébet tollából a "Libya and the Hungarian EU Presidency" címmel. Ez az egyik legjobb gyorselemzés, amit az intézet honalpján olvastam. Annyira benne van minden, és pont a megfelelő arányban.

Mik ezek? A magyar-líbiai kapcsolatok rövid áttekintés, a mostani konfliktus kialakulása során a feladatok leosztása az EU Külügyi Szolgálata és a magyar elnökség között, a magyar diplomácia kényes egyensúlyozó helyzete az eztkövető időszakban és a végén népi közvélemény, hangulat. Bevallom ez utóbbi kérdéssel én sosem szoktam foglalkozni, így aztán nekem is új volt, hogy volt kutatás a magyar lakosság hozzáállásáról, és 50 százalékunk támogatta a NATO légicsapást. Ez nekem meglepi.

A magyar diplomácia kényes helyzetben van. Egyrészt tagjai vagyunk a NATO-nak és az EU-nak, amely szövetségek a lázadók oldalán állnak. Magyarország látja el az EU és egy sor európai ország képviseletét Tripoliban (ez a lengyel elnökség alatt is folytatódik!), így aztán nem nagyon közeledhetünk Bengházihoz. Rózsa Erzsi erre is kitér.

A gyorselemzés mellett van egy másik nagyon színvonalas írás, amely a hirado.hu-n jelent meg Magyar misszió - kockázatos nyíltan barátkozni a líbiai lázadókkal címmel.

A cikk a fenti dilemmát járha körül egy sor megszólalóval, Rózsa Erzsébet, Hóvári János, Balázs Péter, Tálas Péter, Wagner Péter, azaz velem is. Jók ezek a péterek. Engem is felhívtak és így visszaolvasva le a kalappal az újságírónak, akinek sajnos nem emlékszem a nevére. Ez egy nagyon korrekt cikk a külpolitikai cikkek alacsony átlagszínvonalához képest. Valamit idézek belőle:
Hóvári János helyettes államtitkár a felkelőkkel való viszonyról elmondta, Magyarország a megfelelő időben ismeri majd el az Átmeneti Nemzeti Tanácsot. A Kadhafi ellen lázadó líbiai erőkkel Magyarország már tavasszal felvette a kapcsolatot, amikor Martonyi János külügyminiszter a határ egyiptomi oldalán találkozott képviselőikkel. Magyarország célja, hogy kontaktusban álljon a formálódó líbiai vezető réteggel, különös tekintettel arra, hogy a mostani konfliktus rendeződése után a korábbiaknál gyümölcsözőbb gazdasági kapcsolatokat szeretne kialakítani az olajban gazdag országgal. A líbiai-magyar kapcsolatokban jelentős tartalékok vannak, amihez hozzájárul, hogy Magyarország jó hírnévnek örvend az észak-afrikai államban. Sok líbiai tanult Magyarországon és sok magyar szakember dolgozott az országban, népi szinten is úgy gondolják, hogy hazánk olyan európai állam, amellyel szoros kapcsolatokat kell ápolni - mondta Hóvári János.

vasárnap, július 10, 2011

India az ENSZ műveletekben és a kargili háború

Hogy jött ez a kettő össze?

Olvasom V.P. Malik: Kargil, From surprise to victory c. könyvét. A tábornok az szárazföldi erők főparancsnoka volt az1999-es kargili háború idején. Van egy mondata, ami megragadta a figyelmem, mivel itt múltkor szóba kerültek ENSZ missziók, meg hogy ott az ENSZ fizeti a missziót, szemben a NATO missziókkal, ahol mindenki maga fizet. Valaki mindenáron ezt fejpénznek akarta nevezni, ami szerintem csak napidíj, vagy fizetés, hiszen senki sem dolgozik ingyen. Persze vannak országok, ahol ez biztos üzlet, mert amit kapnak a misszióért, azt nem mind fizetik ki a katonáknak? Nem hiszem, de lehet addig sem kell otthon fizetni nekik. Nem tudom, ez viszont nem hangzik valami fenntartható dolognak.
Mi a sztori? A kargili harcokban a 18. Grenadiers zászlóalj kitüntette magát. Őket vetették be elsőként szinte és helytálltak mindenhol. Elismerés képpen írja Malik tábornok (és itt ragadtam gépet), amikor a zászlóalj UN missziót kért, a hadsereg Sierra Leonba küldte (175 .o.) Itt is a hír 2000 májusából, a kiküldésükről.
Ez az egy mondat két dolgot implikál: India zászlóalj szintű egységeket küld külföldi missziókba. ez lehet is, mivel jelenleg olyan 8000 katonája van ENSZ missziókban, csak Kongóban 4500.
Ennél sokkal érdekesebb, hogy egy zászlóalj kérheti magát ENSZ misszióba, amit gondolom aztán mindenéféle szempont alapján jóváhagy a főparancsnokság (vagy nem). Ez lepett meg leginkább, hogy kérhetik magukat. Indiáról pl nem nézem ki, hogy ott pénzügyi megfontolások vezetnének a jelentős ENSZ szerepvállaláshoz. India a top 3-4 hozzájáruló a kéksisakos műveletekhez, ugyanakkor a hadsereg méreténél fogva, nem lehet akkor bevétel a kéksisakos indiai katonák után kapott fizetés
Kongóban most csökkentik jelenlétüket, miután 4 MI-35-ös helit kivonnak onnan.
Egybként a 18 gránátosok Sierra Leonában is harcba kerültek. Az ottani műveletben a RUF erőit kellett helyretenniük egy közös brit, indiai, nigériai, ghánai műveletben.

Indiai részről Khukri művelet volt a neve, talán utalva arra, hogy a cél két század gurka lövész felmentése volt, akiket hónapok óta bekerítve tartottak a lázadók.


Ps. Beleolvasva a témába ismét, találtam egy érdekes cikket B Raman-tól, az egyik legismertebb (legtöbbet publikáló) volt indiai hírszerző/elemzőtől. Raman szerint a könyv egy kicsit elfogult, a narratívája kb. a következő: az indiai hírszerzési szervezetek nem vették észre a pakisztáni beszivárgást, így a hadseregnek (amelynek a könyv írója volt a parancsnoka) kellett helyrehoznia a hibát, és visszaszerezni a nemzeti önbecsülést.

Raman cikkében ezt próbálja helyre rakni, hogy a hadsereget és annak parancsnokát milyen felesség terhelte 99-ben a kargili beszivárgásért. Milyen infokkal rendelkezett és miért nem tett semmit.

A végeredmény itt is csak az, hogy a fegyveres erőkön, államigazgatáson belüli hatalmi és intézményi harcok általában a fő felelősek a kudarcért, mint az ellenfél meglepetés szerű támadása. Tiszta 9/11, infok voltak, csak nem osztották meg egymással.

szerda, július 06, 2011

Baghlani képviselők és hírek (az elmúlt 2 hónapból)

Az erre létrehozott afgán bíróság végre eljutott oda, hogy megvizsgálta a 2010-es választások kapcsán benyújtott panaszokat. Összesen 62 képviselő esetén változtatták meg az eredeti eredményt.

Baghlanból 8 képviselő kerülhet be a parlamentbe, ebből kettő nő. Az AAN elemzése szerint 2 férfi képviselőjelölt nyert panaszával a tartományból. Ashequllah Wafa és Dr Nassim Mudaber a két szerencsés nyertes. Wafa kapcsán nem emlékszem, de Mudaber esetében biztos vagyok, hogy egyike volt annak a két képviselő jelöltnek, akik 2010-ben az eredményhirdetést követően tiltakozásképp a főutat. Igen, a demonstráló híveik kimentek Pul-i Khumri fölött (Szalang felé) a főútra, és állítólag valami konténereket raktak le. 3 napig tüntettek, mire valahogy leszerelték őket. Ki volt a másik tiltakozó képviselő?

Egyébként most nézem ezen az interaktív térképen, hogy Baghlanban 2010-ben 25 választó helységet zártak be a választások alatt, ezzel a top második.

Ja és kik estek ki Baghlanban? Delawar Aimaq és Muhammad Zahir Ghanizada. Nem tudom kicsodák ők, de ők szerezték a legkevesebb szavazatot a férfiak közül.

Most jut eszembe, annak idején én is elkövettem egy elemzést a választásról.

A neves amerikai közírót David Ignatiust elvitték Baghlanba. Ebben a cikkben az ottani SF parancsnokot Leonardo Di Caprio-hoz hasonlítja (mármint fizimiskára), ebből pedig kiderül, hogy a távozó Rodziguez tábornokot kísérte el.

Találkozott Gaji faluban Nur-ul Hakk-val, akit a magyar katonák is jól ismernek, és aki az Afghan Local Police egyik helyi oszlopos vezetője. Az ALP az amerikai hadsereg új kedvence, rengeteg erőt és erőforrást nyomnak bele.

Az amerikaiaknak elege lehet a tartományi rendőrfőnökből ( a magyarok is jól ismerik), mert Ignatius szerint: He [Rodriguez] had pushed the Afghan Interior Minister to fire the Baghlan chief of police. The hope is that the new force, which is intended to eventually have 100 branches, can work through tribal elders to build local security where the government can't or won't.

Két érdekes hír önmagában: Baghlan tartomány focicsapata 3:1-re verte Helmandot, illetve Pul-i Khumriban egy férfi egy görögdinnyében Allah nevét vélte felfedezni, amikor kettészelte a gyümölcsöt.

Biztonság: Ellenállók aktívak Tala wa Barfakban, Burkában tovább folytatódtak a műveletek az ellenállók ellen. Ide sejtik a tálibokat és az IMU tagjait is. Khinjanban kábszerkereskedőket fogtak el afgán rendőrök. Mullah Bashar (róla még sose hallottam) Dand-e Ghoriból megadta magát harmincötöd magával (az elég sok), Baghlan Jadidban öngyilkos kiképzőt fogtak a koalíciós erők, 40 baghlani rendőrt képeztek ki, hogy kik és mire az nem derül ki. Még május végén IED-t kapott egy rendőrautó a tartományi központban, és júni elején meglátogatta Fahim a tartományi és a járási kormányzókat. Húúúúúh, az érdekes lehetett, az ország (egyik) legerősebb embere szétnéz tartományban. Nincs benne ezekben a hírekben, de az ANA-t is támadás érte, 4 sebesült, egy halott. A tala wa barfaki NDS parancsnokot egyik munkatársa lőtte fejbe, mert valszeg az ellenzéknek dolgozott, de figyelmeztette főnöke, hogy ne tegye. Bár ne tette volna

Fejlesztések
160 projekt befejezve az egész tartományban az afgán minisztériumok által, NSP projektek befejezve Burkában és a sohasem látott kelet járásokban, oktatási programok gyerekeknek és felnőtteknek NGO-k és a oktatási minisztérium részéről.

Tanulság? Baghlan egy nagyon élő tartomány, ahol remekül mennek a dolgok csak úgy magukban is. A globalizáció egy fényes megnyilvánulásaként ezt innen a karosszékünkből is követhetjük.

A tálibok úgy tűnik továbbra is megadják inkább magukat, nagy műveletek nincsenek. Az ANSO szerint április 27 és fent említett május 31-i IED támadás között nem volt ellenzéki akció. Ez durva. AZ ALP-k jelenléte úgy tűnik hozzájárul ehhez a viszonylagos stabilitáshoz, de talán ezért az kevés támadás is főleg őket éri.

hétfő, július 04, 2011

OMLT tapasztalatok Baghlanból

Nagy meglepetésemre, és örömömre a Honvédségi Szemle online lett. Nem tudom, hogy csak az általam keresett szám, vagy minden más, de ez nagyon jó hír. A shahabuddini csata íródik tovább és ehhez finom muníciókat kínál (micsoda képzavar) a májusi számban két cikk is.

Rédei Róbert a negyedik váltás parancsnoka írt a PRT tapasztalatairól, kiképzésről és a kint létről. Ez önmagában érdekes és nagyon informatív

A másik cikk Madarász Gábor tollából A tüzérségi támogatás aktuális kérdései a manővererők
tűztámogató elemei és azok pusztító képességei tükrében
címet viseli.

Mindkét helyen lehet olvasni, ha nagyon szerényen is, a Shahabuddini két-három napról is. Fontos morzsák, mennek a a tanulmányba.

Ja és még egy fontos dolog. Az idézett Honvédségi Szemlében van egy írás Kolozsvári Sándortól. Egykor parancsnokára emlékezik Szíriából. Kolozsvári Sándor nyugalmazott ezredesnek van remek könyve, Akik túlélték a sikert. A kevés magyar katona könyv egyike. Még mielőtt tömeges félreértés áldozata leszek, katona könyvön azokat a könyveket értem, amely nem a HM hivatalos kiadásában jelentek meg. Személyes életeket, katona sorsokat írnak le és valamennyire őszinte bepillantást engednek a korba és az akkor honvédségbe.

A valamennyire is fontos látva, hogy milyen lelki sebeket, megbántásokat, elfojtásokat szednek össze a katonák karrierjük során. Persze, ezeket nem lehet mind elmondani. Ebből a szempontból egyébként a Honvédségi Szemle nekem meglepetés volt. Jó, érteni kell a szavakat, és olvasni néha a mondatok között, de így egész progresszív vélemények és konstruktív javaslatokat lehet kiolvasni. Érdekes szakdolgozat lenne egy nyelvésznek.